15-06-2018

Spor fra kræftceller skal hjælpe til bedste behandling

Jo mere viden lægerne har om en patients kræftsygdom, jo mere præcist kan man målrette behandlingen. Her kan biomarkører være en hjælp. Det er molekyler, der giver et indblik i kræftcellernes styrker og svagheder. Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Dream Team peger nu på en ny gruppe af biomarkører som viser lovende resultater inden for brystkræft.
Spor fra kræftceller skal hjælpe til bedste behandling

Alle celler udskiller små dele af sig selv. Det gælder både normale celler og kræftceller. Delene kan eksempelvis være proteiner, stykker af DNA eller små kemiske strukturer, der har en funktion for cellerne og som fra tid til anden – måske når cellerne dør eller deler sig – bliver frigjort. Disse små spor ender først i den væske – interstitielvæsken – der findes mellem vores celler, inden de bliver ført videre til blodet. 

Igennem en årrække har forskere hos Kræftens Bekæmpelse analyseret interstitielvæsken fra kvinder med brystkræft. Det har de gjort for at se, om der deri kunne være spor, der kunne give et fingerpeg om hvilke kendetegn kræftcellerne har, og dermed hvordan man bedst behandler sygdommen. 

Og nye resultater tyder nu på, at en særlig gruppe af kemiske molekyler – såkaldte N-glycancer – kan give viden om kræftcellernes egenskaber. For mens N-glycaner har ét udseende hos normale celler, er den kemiske struktur ofte ændret hos kræftceller, og det kan man genfinde i væsken fra kræftknuden. Det forklarer seniorforsker Irina Gromova, der leder gruppen Brysttumorbiologi hos Kræftens Bekæmpelse. Hun har stået i spidsen for den nye forskning: 

– Ved at sammenligne interstitielvæske fra brystvæv hos raske kvinder med væske fra kræftpatienter, fandt vi 33 N-glycaner, der var forskellige mellem normalt væv og kræftvæv. Ved at sammenholde analyserne fra laboratoriet med viden om patienternes forløb kunne vi koble strukturerne af N-glycanerne til sygdommens forløb og kunne vise en sammenhæng mellem profilen og patienternes sandsynlighed for at overleve sygdommen, siger Irina Gromova. 

Målet er bedre behandling

Forskernes mål er, at den nye viden med tiden kan blive et værktøj, som kan hjælpe lægerne med at vælge den bedste behandling til hver enkelt patient – formentlig gennem en analyse af en blodprøve 

– Når vi engang har vist hvad de enkelte profiler af N-glycaner fortæller om kræftcellernes egenskaber og sygdommens forløb, håber vi at man kan føje dem til listen over analyser der kan laves på en blodprøve, og som kan vejlede lægerne i at vælge den bedste behandling, siger Irina Gromova.

Mere om N-glycaner

N-glycaner er små sukkermolekyler, som bliver sat på proteiner og fedtstoffer efter de er dannet. Forskning har tidligere vist, at N-glycanerne spiller en rolle i en række processer, der er vigtige ved kræft: Kommunikation mellem celler, dannelse af nye blodkar, påvirkning af immunsystemet, celle signalering og regulering af generne.  

Forskning har også vist at sammensætningen af N-glycaner kan være forbundet med aggressive egenskaber hos kræftcellerne eksempelvis øget evne til at sprede sig i kroppen. Det er imidlertid først indenfor de seneste år, at det er blevet teknisk muligt at udføre analyserne af N-glycanerne på interstitiel væske. Forskergruppen hos Kræftens Bekæmpelse, med Irina Gromova i spidsen, er blandt de ledende eksperter på verdensplan indenfor forskningen i N-glycaner.

Forskerne samarbejder

De nye resultater er blevet til i et samarbejde mellem forskningsgrupperne ”Brystkræftbiologi” og ”Laboratorium for Biologisk Informatik” ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, forskere fra Rigshospitalet, forskere fra Oslo Universitetshospital i Norge og forskere ved The National Institute for Bioprocessing Research i Irland. 

De nye resultater er offentliggjort her: Terkelsen T.: N-glycan signatures identified in tumor interstitial fluid and serum of breast cancer patients – association with tumor biology and clinical outcome. Mol Oncol. 2018 Apr 26

Af Camilla Rich Sidst ændret 15.06.2018