08-10-2018

Planteøstrogener og brystkræft

Takket være screeningsprogrammer og nye behandlingsmetoder, er der i dag langt flere, som overlever en brystkræftdiagnose. Hvis man fik brystkræft i 1960’erne, var chancen for at overleve 5 år kun 55 pct. I dag er 5-års overlevelsen på over 85 pct. I Danmark betyder det, at næsten 65.000 kvinder lever med en brystkræftdiagnose i bagagen.

Disse kvinder oplever måske senfølger efter deres behandling eller døjer med frygten for, at sygdommen vender tilbage. Mange af dem efterspørger i stigende grad mere viden om, hvordan de via kost og livsstil evt. selv kan påvirke risikoen for tilbagefald. Det er desværre et område, der er forsket meget lidt i, og det er svært for kvinderne at få klare svar.

Planteøstrogener og brystkræft

Planteøstrogener og brystkræft

En af de ting, som flere brystkræftpatienter har efterspurgt rådgivning og viden om, er planteøstrogener, som findes i planter og ligner det kvindelige kønshormon, østrogen. Østrogen spiller en central rolle i forhold til brystkræft. Høje koncentrationer af hormonet kan øge risikoen for at udvikle brystkræft og medføre dårligere prognose. I behandlingen af brystkræft er der derfor fokus på at nedbringe østrogenmængden i blodet. Men der mangler klare svar på, om planteøstrogenerne i kosten virker kræftfremmende eller måske modvirker østrogens uønskede virkninger.  

Lignaner er sunde

I Danmark får vi primært planteøstrogener fra lignaner, som findes i grove grøntsager, frø og fuldkorn. Lignaner omdannes til enterolakton i tarmen og kan måles i en blodprøve. Forskere i Kræftens Bekæmpelse har ud fra kostspørgeskemaer beregnet lignanindtaget samt målt koncentrationen af enterolakton i blodprøver fra kvinder, som senere har udviklet brystkræft.

- Kvinderne har alle deltaget i befolkningsundersøgelsen Kost, kræft og helbred og har gjort det muligt for os at undersøge, om ligninindtaget og koncentrationen af enterolacton er relateret til kvindernes risiko for at få tilbagefald eller for at dø. Vores resultater samt andre forskningsresultater viser, at det faktisk er gavnligt for kvinder med brystkræft at spise de grove grøntsager, frø og fuldkorn, som indeholder lignaner, siger Cecilie Kyrø, postdoc-forsker i Kræftens Bekæmpelse. 

Planteøstrogener og brystkræft

Forskere i Kræftens Bekæmpelse arbejder videre på at få mere viden om planteøstrogener – bl.a. planteøstrogentypen isoflavonoider, der især findes i sojabønner, så brystkræftpatienter i fremtiden også kan få klar rådgivning om disse.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses anbefalinger vedr. planteøstrogener

Af Cecilie Kyrø Sidst ændret 08.10.2018