Kan nedkøling mindske eller forebygge nerveskader efter kemoterapi?
Flere og flere overlever kræft takket være bl.a. nye og mere effektive behandlinger med kemoterapi. Men behandlingen har desværre stadig mange bivirkninger - bl.a. nerveskader i hænder og fødder. Udover at påvirke patienternes livskvalitet, kan nerveskaderne også betyde, at man må reducere dosis af kemoterapien eller helt udskyde behandling – hvilket kan ende med at få betydning for effekten af behandlingen, og i værste fald også patientens overlevelse.
Andre forsøg har vist at man med kulde kan mindske bivirkninger, såsom negleskader og hudproblemer på hænder og fødder. I dette projekt vil man derfor give brystkræftpatienterne ”kølesokker” og ”kølehandsker” på før, under og efter behandlingen med kemoterapi. Teorien er, at kulde nedsætter blodomløbet i hænder og fødder og dermed beskytter vævet mod kemoterapien.
Projektansvarlig: Cand.med., ph.d. Maria Elisabeth Lendorf
Onkologisk Klinik, Rigshospitalet
Videreudvikling af strålebehandlingen af brystkræft i Danmark
Cirka halvdelen af alle strålebehandlinger i Danmark er af brystkræftpatienter. Prognosen for brystkræft er blevet rigtig god, men det er fortsat vigtigt at blive bedre til at udvælge den helt rigtige behandling til den enkelte patient, og derved mindske risikoen for senfølger. I en række forskningsprojekter vil man derfor undersøge immunsystemets betydning for effekten af strålerne vurderet ud fra risikoen for tilbagefald i brystet. Forskerne undersøger også, hvad ventetid har af betydning for behandlingen og ser nærmere på strålebehandling af den sjældne lymfeknude-negativ brystkræft kaldet T3N0. Desuden vil forskerne også sammenligne bivirkningerne efter gen-operation versus ekstra strålebehandling, når der efter en brystbevarende operation er risici for tilbageværende kræft.
Projektansvarlig: Professor, cand.med., ph.d. Birgitte Vrou Offersen
Experimental Clinical Oncology, Aarhus Universitetshospital, Skejby Sygehus