’Nye bryster reddede mit liv’

Da Karen endelig indfrier en drøm om at få lavet implantater, vågner hun op med Marbellas flotteste bryster. Desværre får hun også besked om, at hun har brystkræft. En uge senere lander Karen, hendes mand Tor og deres to små piger hjemme i Danmark efter fem år i Spanien. Her venter et nyt liv med kræft, leverpostejmadder og indkøring i vuggestue. 

Af Rikke Brams

Støt Brysterne - Mød Karen

Familien bor i Marbella i Spanien, da Karen finder en knude i sit bryst - Foto: Seth Nicolas

En aften i august 2020 ligger Karen Hvas på sofaen med sin mand Tor. Deres to små piger Norma og Augusta på henholdsvis 1,5 og 5 år ligger og sover sødt i deres senge. Karens bryst kløer, og hun finder til sin overraskelse en knude. Hun er 29 år gammel og har det fint, så hun ryster hurtigt bekymringen af sig, men vælger alligevel at få den tjekket.  

Familien bor i Marbella i Spanien, hvor Tor har sit eget firma. Via deres private sundhedsforsikring får Karen en tid hos en overlæge på hospitalet, som laver en mammografi og en ultralydsundersøgelse af brystet. Karen fejler ingenting, siger han. Men knuden vokser og begynder at gøre ondt. Så Karen kommer tilbage og bliver undersøgt igen. Stadig ingen fare på færde, konstaterer overlægen. Smerterne bliver værre og er til sidst konstante og stråler ud i armhulen, så Karen vender tilbage igen. 

- Jeg tager min mand med, så han kan banke i bordet. Lægen laver endnu en mammografi og siger igen, at jeg intet fejler. Han er tydeligt irriteret og beder mig om ikke at komme tilbage igen, fortæller Karen.  

Marbellas flotteste bryster

Karen har drømt om at få lavet nye bryster, siden hun stoppede med at amme sin yngste datter. Og nu skal det være. Hun går til en dygtig plastikkirurg, som foruden at lave hendes nye bryster også vil fjerne den knude, som nu har generet Karen i ni måneder. For en sikkerheds skyld vælger lægen at sende knuden ind til en biopsi. 

- Jeg vågner op med Marbellas flotteste bryster. I slutningen af maj, præcis tre uger efter operationen, står jeg i en butik med en god ven, hvor jeg lige har købt en flot halskæde. Her bliver jeg ringet op af plastikkirurgen, som fortæller mig, at jeg har brystkræft. Herfra kan jeg ikke huske så meget, da alt er tåget, siger Karen.     

Dagen efter skal hun møde op hos en privat onkolog. I papirerne står der, at de har fjernet en ret stor kræftknude fra brystet. 

- Jeg følte mig slet ikke tryg. Jeg ville bare hjem til Danmark. Hjem til min familie, tryghed og dygtige læger. Jeg har en samtale med en overlæge fra Herlev, som siger, at vi skal komme hjem med det samme, da vi ikke ved, hvor syg jeg er, fortæller Karen. 

Fra tapas og palmer til kemo og leverpostej

En uge senere, den 3. juni, lander familien i Kastrup med deres to små piger, som nu er 2 og 6 år gamle. En helkropsundersøgelse viser, at Karen har endnu tre knuder i brystet, og at kræften har spredt sig til lymferne. Tre uger senere starter Karen op på seks måneder kemoterapi. 

Karens mand Tor rejser tilbage til Marbella og pakker hele familiens hjem ned med hjælp fra gode venner og får alt sendt til Danmark. Familien bliver installeret i en lejlighed på Vesterbro i København, som tilhører et familiemedlem. Her bor de i de tre første måneder, indtil de finder en lejlighed i Nordhavn, som bliver deres nye hjem. Tor pendler frem og tilbage mellem sin syge kone og børn i København og sit firma i Marbella. 

Støt Brysterne - Mød Karen

Tor pendler frem og tilbage mellem sin syge kone og børn i København og sit firma i Marbella - Foto: Seth Nicolas

Hver tredje uge møder Karen ind på Riget til sin kemo. Derimellem står den på indkøring af børn i deres nye institutioner, legeaftaler, leverpostejmadder og alt det andet, der hører til livet med småbørn.

- Det er en kæmpe gave at have små børn midt i sådan et forløb. Især den yngste forstod ikke så meget af, hvad der foregik. Hvis der er noget, små børn er gode til, så er det at leve i nuet. Der var ikke så meget tid til at have ondt af mig selv eller spekulere for meget over min situation, for der var altid en, der var sulten, skulle have hjælp til at få sko på eller puttes, siger Karen med et smil.

'Jeg er pivhamrende pavestolt af at være ambassadør for Støt Brysterne. Jeg kan ikke komme i tanke om en vigtigere sag.' 

Karen

Fik fjernet brystet

Karen afslutter første runde kemo i december 2021. Lige efter nytår bliver hun opereret og får fjernet det syge bryst samt 14 lymfeknuder. Efter operationen får Karen besked om, at der stadig er kræft i det væv, de har taget ud. Så Karen skal i gang med endnu en kemokur. 

- I anden omgang bliver jeg sat på en ny slags kemo, som går direkte efter kræftcellerne i kroppen. De bliver hele tiden klogere af ny forskning, så det nytter virkelig at donere penge til kræftforskning. Den kur skal jeg være på i et helt år. Den er mildere mod min krop, men langt hårdere for min psyke, fortæller Karen. 

Da Karen er færdig med anden runde kemo i december 2022, tager hun med sin mand på ferie i Dubai. De trænger til at komme langt væk fra sygdom og behandling og booker sig derfor ind på et luksushotel. Under den ferie spirer en ny drøm om at prøve at bo i Dubai.

Støt Brysterne - Mød Karen

I august rykker familien atter teltpælene op og sætter kurs mod Dubai. For at opleve verden og få mest muligt ud af det ene liv, vi er givet - Foto: Seth Nicolas

Nye bryster og nye eventyr

Karen gennemgår en rekonstruktion på Rigshospitalet i maj i år. Her bygger kirurgerne et nyt bryst af muskler, vener og hud fra ryggen, samt fjerner det andet raske bryst og ligger et nyt implantat ind. Operationen går godt, og Karen er ved at komme sig oven på den. Hun er desuden blevet sat på medicin, som sætter hende i kunstig overgangsalder. Hun skal spise piller hver dag de næste 10 år og får en indsprøjtning i maven hver fjerde uge de næste fem år. 

Midt i det hele har familien truffet en stor beslutning. De skal ud og opleve verden igen.

- Man ved aldrig, hvad i morgen bringer. Det har mit forløb så tydeligt vist. Vi skal ikke sidde herhjemme og fortryde det, vi aldrig fik gjort. Jeg vil have mest muligt ud af mit liv. Jeg tror på, at positivitet avler mere positivitet, og jeg kan alligevel ikke ændre på det, der kommer til at ske. Hvis jeg bliver syg igen, så tager vi den derfra, smiler Karen.

Men det bliver ikke uden et sikkerhedsnet, at familien springer ud i det nye. Det første år er familien stadig skattepligtige i Danmark, så Karen kommer til at flyve hjem og passe sine kontroller. Derefter har de lavet en aftale om at betale sig fra at fortsætte med kontrollerne i Danmark. 

- Jeg betaler med glæde for at høre til i det sundhedssystem, hvor jeg føler mig tryg. Spanien er kun 2.500 km væk, og der er en verden til forskel! Jeg er så taknemmelig for den hjælp og ekspertise, man kan få i Danmark, og jeg har intet problem med at betale ved kasse 1 og flyve hjem til mit årlige tjek, siger Karen.   

Så i august rykker familien atter teltpælene op og sætter kurs mod Dubai. For at opleve verden og få mest muligt ud af det ene liv, vi er givet.

Årets armbåndsambassadør

Karen har sagt ja til at være året armbåndsambassadør for Støt Brysterne. Det betyder, at Karen kommer til at præge de velkendte æsker, som du kommer til at møde ved disken i supermarkedet fra efteråret, når Støt Brysterne samler ind. 

- Jeg er pivhamrende pavestolt af at været ambassadør for Støt Brysterne. Jeg kan ikke komme i tanke om en vigtigere sag. Jeg er selv et levende eksempel på, at det nytter at støtte forskningen. Og hvis bare en kvinde bliver inspireret til at huske at tjekke sine bryster, så er jeg glad. Jeg er så evig taknemmelig for, at jeg fik den hjælp, jeg havde brug for, siger Karen.

Støt Brysterne - Mød Karen

Karen er armbåndsambassadør for Støt Brysterne - Foto: Seth Nicolas

Køb årets armbånd og støt brystkræftramte som Karen

Vær med til at gøre en forskel for brystkræftramte som Karen ved at købe årets armbånd. Du får to fine armbånd og en sød sløjfe i pakken til 49 kroner. Vælg mellem to farvekombinationer, og del fx med en, du holder af.